◄ Tillbaka till innehållsförteckningen för metoder

 

 
Z6 Bärgning av sjunket gods på djupt vatten

 

Tillämpning

Bärgning av sjunkna fat och andra förpackningar från stora djup.

 

Beskrivning

Det är mycket komplicerat att genomföra en operation där många sjunkna fat eller förpackningar skall bärgas från stort djup. Den kan utföras av lättdykare som använder tryck-kammarsystem (se Bilaga 10 och Olycka nr 33) och tillämpar mättnadsdykning med en blandning av syrgas och helium som andningsgas. Metoden innebär att dykarna lever veckovis under det tryck som råder på arbetsplatsen på havsbotten och pendlar regelbundet mellan tryck-kammare på fartyg och havsbotten (se Figur Z6a).

 

Dykarna sover och intar måltider i en bostadstryck-kammare placerad på räddningsfartygets däck. Varje arbetspass (morgon) kryper dykarna över till en mindre transportdyk-kammare (dykarklocka) som hissas ner till botten där samma ryck råder som i de två tryck-kamrarna. Dykarna hela arbetspasset i lättdykardräkter på havsbotten. De kan eventuellt ta på yttre skyddsdräkter som kan förvaras på botten. Efter arbetspassets slut transporteras de upp till bostadstryck-kammaren för måltid och ny nattvila. Efter någon eller några veckors vistelse och arbete under tryck följer en dekompression under ett par dygn varefter de kan avlösas av ett nytt dykarlag.

  

Varje förpackning hanteras av dykarna med hjälp av särskild lyftlina från fartyget. De förs över till en större behållare som fylls och förs upp till fartyget där godset tas om hand under betryggande säkerhetsrutiner.

 

Bärgning av stora mängder gods kan ta månader eller t.o.m. år i anspråk (jfr Olycka nr 33).

Bärgning på stort djup med hjälp av tryck-kammarsystem och mättnadsdykning med en blandning av syrgas och helium som andningsgas
Figur Z6a

 

 

Nackdelar

Mycket resurskrävande metod med dyrbar andningsgas och komplicerade rutiner. Om det omgivande vattnet på botten innehåller farliga kemikaliekoncentrationer måste de yttre skyddsdräkterna vara tättslutande.

 
◄ Tillbaka till innehållsförteckningen för metoder