◄ Tillbaka till innehållsförteckningen för metoder  
 
Q1 Tätning av läckande behållare och tankar

   

Tillämpning

Olika typer av behållare, förpackningar och tankar.

 

Beskrivning

På ett torrlastfartyg som för farligt gods är den främsta källan till läckage brustna förpackningar, läckande containers etc. Vid ett haveri med ett fartyg, som är lastat med farligt gods, uppstår ofta denna situation. Det kan många gånger vara problematiskt att stoppa ett spill beroende på att man inte kan komma åt den läckande enheten. Problemet gäller speciellt styckegodsfartyg och containerfartyg.

 

Då mindre förpackningar läcker kan en lämplig åtgärd vara att lämpa förpackningen överbord. Detta förutsätter naturligtvis att åtgärden är berättigad enligt tesen att besättningen och fartygets säkerhet kommer före hänsynen till miljön. För att täta förpackningar och lastenheter eller på annat sätt vidta åtgärder kan bl.a. användas metoderna enligt Figurerna Q1a – Q1e. Se även Ref. 141.

 

Vanliga tätningshjälpmedel för mindre skador är enkla kilar av bl.a. trä och teflon (Figur Q1a). De används ibland tillsammans med någon typ av tätningsmedel t.ex. s.k. densotape.

 

Flera praktiska undersökningar har visat att rena träpluggar utan tätningsmedel ofta kan vara att föredra.

Enkel kil som tätningshjälpmedel

Figur Q1a

 

Expanderbara gummipluggar finns i olika utföranden (Figur Q1b). Metoder finns också att med speciell utrustning anbringa pluggar med plastskum (Figur Q1c). Ett annat system använder en tving med en hake som fästs på insidan av hålet och som pressar en tätande gummiplatta mot hålet (Figur Q1d). En metod är att använda en gummiplatta placerad över skadan (vissa typer av kuddar fylls med luft) varefter fixering sker med lastspännare (Figur Q1e).

 

Expanderbar plugg som tätningshjälpmedel

Tätningstving som tätningshjälpmedel

Gummiplatta med lastspännare som tätningshjälpmedel

Figur Q1b

Expanderbar plugg

Figur Q1c

Plugg med plastskum

Figur Q1d

Tätningstving

Figur Q1e

Gummiplatta med lastspännare

 

Magnetiska mattor kan användas för tätning av större hål (Figur Q1f – Q1h).

 

Magnetiska plattor som tätningshjälpmedel

En magnetisk matta bärs upp i vattnet av ett flytelement

Courtesy of Miko Marine AS

Figur Q1f

Figur Q1g

 

Mattornas egen magnetiska vidhäftning förstärks genom att lösa kraftiga permanentmagneter anbringas på lämpliga ställen utanpå dukarna.

 

Påsättning av en magnetisk matta

Courtesy of Miko Marine AS

Figur Q1h

 

Läckage från behållare med vissa kondenserade gaser (ammoniak, klor, svaveldioxid) kan fångas upp genom impaktering eller återkondensering (se Metod 53).

 

Nackdelar

Metoder som använder tätning med kilar, gummiplattor och mattor kan inte tillämpas vid alltför stora skador eller för stora tryck på det utströmmande mediet.

 
 
◄ Tillbaka till innehållsförteckningen för metoder