(2007-01-18 kopieringstillstånd av GA - Eva Klint Langland)

 

Gotlands Tidningar 2006-08-07

 

Läroverksfesten 1952

Läroverksfesten vid Visby Högre Allmänna Läroverk var en tradition som hölls vid liv under 90 år. Den började 1868 och höll på till 1956. DBW-ledamoten Percy Nilsson var med och genomförde läroverksfesten 1952. Nu har han sammanställt en dvd-skiva med bilder och ljudband från den revy som han och hans kamrater satte upp detta år. För att producera detta tidsdokument fick Percy Nilsson ett ekonomiskt bidrag från Sällskapet DBW vid dess augustisammankomst.

 

 

=============================

 

 

Gotlands Tidningar 2006-08-25
 
 
Kulturhistoriskt dokument
med Läroverksfesten 1952

Bilder och ljud från Läroverksfesten 1952 finns nu samlade på en ny DVD och för sammanställningen står Percy Nilsson.

 

EN DVD, välvilligt sponsrad av Sällskapet DBW, med det inspelade originalljudet från en Läroverksfest 1952 och med bilder i färg och svart/vitt, premiärvisades för gamla elever från Läroverket i Visby i lördags. Läroverksfesten 1952 är den enda i dessa festers 90-åriga historia som finns bevarad med både ljud och bild. De nu drygt 70 åriga före detta eleverna kunde nu höra hur de själva lät för 54 år sedan.


En Läroverksfest var på den tiden en årligen återkommande kabaré med sång, musik, gutamål och teaterpjäs, som genomfördes av gossarna i tredje årskursen, Ring III, i Visby Högre Allmänna Läroverk. Det nära tre timmar långa programmet innehöll, utöver sång och musik, egna producerade inslag och bland annat en pjäs av August Blanche. En kavalkad över dammodet från 1900 till 1952 gjorde stor succé. Klädda i damkläder i original från respektive år, gonade sig de unga pojkarna i Ring III i publikens jubel - tjugofem år före Christer Lindarw och hans "After Dark"!

TACK vare entusiastiska klasskamrater som lånat ut album och fotografier innehåller DVD:n många bilder från det dagliga livet i skolan. Den har bland annat också ett avsnitt med den mannekänguppvisning med 1950-talets ungdomsmode, som flickorna i Ring III ordnade. Sett med dagens ögon ganska "tantiga" kläder - det är mycket som hänt på 50 år.


Läroverket var på den tiden inte bara beläget mitt i stan (nuvarande S:t Hans-skolan), utan såväl lärare som elever, med sina skolmössor, utgjorde en levande och central del av livet i Visby. Läroverksfesten besöktes därför inte bara av elever och föräldrar utan av en bred allmänhet. Den recenserades också i dåtidens alla tre dagstidningar på Gotland.


- I betydelse i stan kan Läroverksfesten närmast jämföras med en nyårsrevy idag, säger Percy Nilsson, som producerat den nya DVD:n.


- Vi hade fyra föreställningar med fullt hus i skolans aula!


Allt sammantaget blir DVD:n ett timslångt kulturhistoriskt dokument, som i ljud och bild berättar mycket om livet för en gymnasist i 1950-talets Visby.

 

=============================

 

Gotlands Allehanda 2006-08-21

 

Läroverksfest har fått nytt liv

I 90 år bjöds det in till "Läroverksfest" vid Visby högre allmänna läroverk. Läroverksfesten var inte en fest i vanlig bemärkelse utan en kabaré som lockade en stor publik. Här bjöd pojkarna i tredje ring på sång, musik och spex. En enda Läroverksfest har förevigats med en ljudupptagning. Nu har ljudet sammanställts med ett bildspel från samma fest och i helgen kunde hela dokumentet premiärvisas.
 

 

Fyra föreställningar blev det för Läroverksfesten 1952 och varje gång var aulan fullsatt. Läroverksfesten kan jämföras med dagens nyårsrevyer och den lockade också till sig en bred allmänhet.

 

Percy Nilsson bjöd in sina gamla läroverkskamrater till något av en tidsresa i lördags. Percy, som gick i tredje ring 1952, tillhörde den enda läroverksklass som lät spela in den tre timmar långa Läroverksfesten med en trådspelare. Detta ljud, tillsammans med bilder i både färg och svartvitt, som tagits av fotografen Berndt Nordin och en lång rad amatörfotografer, har sammanställts av Percy Nilsson till ett bildspel på en dvd-skiva.


Lars Olsson var en av eleverna i tredje ring det här året. Han minns hur det gick till när föreställningen skulle arbetas fram. De hade skrivit ett spex först, men det refuserades av rektorn. I stället bjöd de på läroverkets egen högtidsmarsch, som skrivits av Eric Ericsson, en pjäs i två akter av August Blanche, lite gutamål, en sång om tjuven Nowak som gäckade polisen på ön och en kavalkad över dammodet under 1900-talets första hälft. När modellerna skred in på scenen möttes de av rungande skrattsalvor för alla som medverkade i föreställningen var pojkar.


- Det här var 1952. Året innan Christer Lindarw föddes, förklarar Percy Nilsson, som själv agerade nummerflicka.

Ljudet från den enda mikrofonen sprakar och svajar en smula, men tillsammans med bilderna ger det ändå en levande skildring inte bara av läroverksfesten, utan också av livet för gymnasisterna i Visby under den tid när de hade sin skola mitt i innerstaden och elevernas skolmössor var en naturlig del i stadsbilden. Här visades glimtar från skolgården med unga flickor i rekorderliga kappor och pojkar i prydliga kostymer.


- Det här var 1952. Då fanns det inget ungdomsmode, säger Percy Nilsson.
Hans bildspel innehåller också bilder från den modevisning som flickorna i klassen arrangerade. Både Läroverksfesten och modevisningen arrangerades för att eleverna skulle kunna åka på skolresa och också den berättas det om i bildspelet.


Percy Nilsson har haft hjälp av en lång rad klasskamrater och vänner när han sammanställt materialet. Arbetet har också sponsrats av DBW.
- Jag har haft himla roligt under arbetets gång, skrattar Percy Nilsson.

Eva Klint Langland

 


"Nummerflicka".
I 90 år arrangerades Läroverksfester på läroverket i Visby. En av dem finns inspelad på en trådspelare. Percy Nilsson, som var 1952 års "nummerflicka" har redigerat ihop ljudet med ett bildspel.

Foto: ROLF JÖNSSON