◄ Tillbaka till innehållsförteckningen för olyckor  
 

Skadat fartyg med utsläpp av

1100 ton konstgödsel   (Olycka nr 14)

 

1993, 10 oktober

Östersjön, Salvo rev, norr om Fårö, Gotland, Sverige

 

Monoammoniumfostat (ammoniumdivätefosfat), icke giftigt pulverformigt konstgödningsmedel;
näringsämne för alger; syreförbrukande

 

Det tyska torrbulkfartyget Frank Michael grundstötte på Salvo rev norr om Gotland den 10 oktober 1993 och fick allvarliga skrovskador i botten.

Fartyget stod efter grundstötningen fast på botten i grunt vatten. Dess last av 1100 ton konstgödningsmedel började läcka ut och lösas upp i det omgivande vattnet.
 

Frank Michaels position i Östersjön


Foto Kustbevakningen

Frank Michael stod på revet i grunt vatten med svåra skrovskador


En diskussion startade bland ansvariga svenska myndigheter om nödvändigheten att till varje pris bärga lasten av konstgödsel. Det årliga utsläppet av liknande ämnen till Östersjön är miljontals ton jämfört med de 1100 ton i den aktuella lasten. Dessutom var vattenomsättningen för tillfället god i området vilket minskade risken för syrebrist i vattenområdet där fartyget låg. Men den allmänna uppfattningen var att utsläpp av syreförbrukande ämnen alltid skall begränsas i det känsliga Östersjön.

En konkret fråga var hur stora ekonomiska resurser som var rimliga att lägga ner på en bärgning av lasten. Som en jämförelsesiffra fördes fram att det skulle kosta USD 3,5 miljoner att rena 1100 ton konstgödsel i ett kommunalt reningsverk. Men de ansvariga räddningstjänstmyndigheterna ansåg inte att den eventuella miljövinsten skulle rättfärdiga en insats av denna storleksordning. Bunkeroljan i Frank Michael läktrades men inga åtgärder vidtogs för att bärga lasten av konstgödsel beroende på dess låga miljöfarlighet.

Sjögången tilltog i styrka och hela lasten löstes upp i havet under de följande veckorna efter grundstötningen.
 

Orsak till olyckan
Grundstötning beroende på misstag vid navigeringen.
 

Erfarenheter från olyckan
Det visade sig vara svårt att snabbt få besked från ansvariga miljövårdsmyndigheter om huruvida det var nödvändigt att till varje pris bärga lasten av konstgödsel.

 

Informationskällor
1) Olika PM från berörda myndigheter.
2)
Engelskt sammandrag.

 
◄ Tillbaka till innehållsförteckningen för olyckor